(06.06.2018)    

La FECASARM salva de la presó a dos empresaris d'oci nocturn de Platja d'Aro denunciats per soroll

En l'acte de judici la FECASARM ha demostrat que la sonometria policial no complia la normativa i que la queixa dels denunciants era inventada

Que el sector de l'oci nocturn és un sector que es troba criminalitzat i que sobre el mateix pesa injustament un "principi de culpabilitat" del qual alguns n'abusen no se li escapa a ningú. Un clar exemple d'això ho és un cas que s'ha jutjat recentment al Jutjat Penal num 2 de Girona arran d'una querella criminal per delicte contra el medi ambient per contaminació acústica interposada per uns veïns contra el titular d'un local d'oci nocturn situat a l'Avinguda Costa Brava de Platja d'Aro. La sentència es va fer pública ahir.
 
El referit cas, va arribar al jutjat després de que l'any 2015 un matrimoni va decidir interposar una querella criminal contra els titulars del local ubicat als baixos de l'edifici on estiuejaven, demanant la imposició d'una pena de 2 anys de presó i una indemnització de 40.000 euros pels perjudicis i danys morals causats. El primer fet "extrany" que els serveis jurídics de la FECASARM varen detectar ja en fase d'instrucció, es que els querellants no vivien just a sobre del local ja que vivien en el 2on pis i tots els veïns que vivien entremig del denunciant i del local (o sigui en el 1er pis, i per tant més propers al local) varen manifestar que l'activitat no els molestava. En base a aquest fet, la defensa dels empresaris, excercida per la FECASARM va demanar l'arxiu del cas però el jutjat d'Instrucció de Sant Feliu de Guíxols, que en el seu dia va instruïr el procediment, no va acceptar la petició i el cas va arribar finalment al jutjat penal.

Durant el judici oral varen quedar en evidència una sèrie d'aspectes que deixen molt clar que un cas com aquest mai hauria d'haver arribat a judici. En primer lloc, va quedar demostrat que la medició sonomètrica realitzada per la policia local de Platja d'Aro no complia la normativa doncs en la mateixa no es van fer constar els períodes d'avaluació, les posicions de la medició van ser incorrectes, no es va tenir en compte el soroll de fons ni es van realitzar les correccions per raó de components de baixes freqüències, tonals i impulsius. Així ho va poder acreditar l'advocat de la FECASARM, Joaquim Boadas de Quintana, gràcies a la pericial sonomètrica realitzada per l'Entitat AUDIOTEC, entitat acreditada per la Generalitat de Catalunya experta en acústica. La FECASARM també va aportar com a pèrit el Doctor en acústica, sr Robert Barti, el qual va ratificar que la mesura de la policia local estava mal realitzada i que el local complia fins i tot en un pis més proper a l'activitat (1er pis), havent-se fet la mesura amb la música del local al màxim nivell.  

Altres aspectes surrealistes que també es varen posar de manifest durant el judici varen ser que els querellants sol·licitaven 40.000 euros per danys i perjudicis però no varen aportar ni un sol parte mèdic, també al·legaven que un nét dels querellants va haver d'anar al psicòleg però extranyament d'aquest nét no es deia res a la querella (segons va declarar la querellant en el acte de judici "no se les había ocurrido antes" reconeixent clarament que el tema del nét era una invenció tot i que deia que el net va haver d'anar al psicòleg pero no es va aportar cap parte mèdic tampoc). Per altre part, també va quedar demostrat que en cap de les juntes de la comunitat es va parlar d'aquest tema -com va quedar acreditat a través de la testifical de l'administrador de la comunitat i de la resta de veïns de la finca-, un altre fet que denotava que la molèstia era una invenció.

El fet més cridaner i sorprenent de tots va ser però que un dels dos querellants, segons així ho recull la pròpia sentencia "era una mica massa sord", tot i així durant el judici es va contradir i va manifestar que no podia dormir per que li molestava la música. Aquest fet es contradeia amb el que, segons els altres veïns de l'edifici, el mateix sempre els havia manifestat, que lel local no li molestava i que "ell dormia molt bé".

En paraules del secretari general de la FECASARM i advocat que va defensar als acusats en l'acte de judici, Joaquim Boadas, aquesta acció es tracta d'un clar abús de dret, utilitzat pels querellants com a represàlia cap als empresaris d'oci nocturn per que els mateixos es van negar a pagar unes obres de la terrassa dels veïns querellants, ja que s'havien fet sense demanar permís a la comunitat. Casualment, la querella es va presentar després de que en les diferents juntes de la comunitat només es parlés del tema de les obres i els germans acusats es neguéssin a pagar aquesta obra no autoritzada per la comunitat. Aquest enfrontament per les obres no consentides va ser ratificat per tots els veïns de la comunitat que varen declarar en l'acte de judici.

Com a apunt final, des de la FECASARM ens preguntem ¿fins quan haurà de suportar el nostre sector xantatges i abusos de dret com aquests? ¿I si els empresaris jutjats no haguéssin pogut fer front al pagament de les dues proves pericials acústiques per rebatre la de la policia local? Doncs ara possiblement tindriem dos innocents injustaments condemnats a una pena de presó, el que considerem inacceptable. 

Per a més informació us podeu adreçar al telèfon 902.099.500.